Botoks genellikle yüzdeki kırışıklıkların tedavisinde kullanılır. Özellikle alın, kaz ayağı ve dudak kenarı çizgilerinde etkili olabilir. Botoks, kaşları hafifçe kaldırarak gözlerdeki yorgun ifadeyi azaltmayı, alın ve iki kaş arasındaki çizgileri yok etmeyi sağlar. Botoksun etkisi ortalama 5 ay sürer ve etkisi kaybolduktan sonra tekrarlanması gerekir.
Botoks uygulaması oldukça basittir. Hazırlık sürecinden sonra işlem yaklaşık 10 dakikada tamamlanır. Botoksun belirli bir yaş sınırı yoktur, ancak genç yaşlarda kullanılması önerilmez. Genç yaşlarda kişinin doğal yapıları bozulmamalıdır.
Botoks ayrıca terleme tedavisinde de kullanılır. Özellikle koltuk altına, avuç içine ve ayak tabanına uygulanarak aşırı terlemeyi önlemede fayda sağlar. Terleme tedavisinde de etkisi yaklaşık 5 ay kadar sürer.
Aşırı gelişmiş masseter kası nedeniyle yüzde kare şeklinin oluşması durumunda, bu bölgeye de botoks uygulanarak kasın gücü azaltılır ve yüz ovalleşir. Aynı şekilde diş sıkma tedavisinde de botoks kullanılabilir. Masseter kasının zayıflaması, kişinin dişlerini sıkma alışkanlığını azaltarak yüz görünümünü olumlu yönde değiştirir.
Botoks uygulandıktan sonra etkisinin daha uzun süreli olması için uygulama gününde yüzdeki mimik kaslarını kasarak yüz hareketleri yapmak önerilir. Böylece botoksun etkisi daha iyi yayılır. Aynı gün içinde uzun süreli eğilip yatmaktan kaçınılmalıdır.
Dolgu uygulaması, yüzdeki hacmi artırarak çökük olan bölgelerin doldurulmasını sağlar. Elmacık kemikleri düzleşmişse, burundan dudak kenarına inen çizgiler derinleşmişse veya dudaklar inceyse, dolgu maddesiyle bu bölgeler doldurulabilir veya kalınlaştırılabilir.
Yüzde belirginleştirilmesi istenen burun, çene, elmacık kemiği gibi bölgelere dolgu maddesi ile belirginlik verilebilir. Piyasada en çok tercih edilen dolgu maddelerinden biri hyalüronik asittir. Hyalüronik asit, cildin nemini sağlayan önemli bir madde olup cilt kalitesini artırır. Dolgunun etkisi yaklaşık 1 yıl sürebilir.
Farklı dolgu çeşitleri de bulunmaktadır. Örneğin, yoğun dolgular çene hattının belirginleştirilmesinde kullanılabilir. Uygulamanın doğal ve dengeli görünmesi için dikkatli ve özenli bir şekilde yapılmalıdır.
Vücuda uygulanan dolgu maddeleri vücut tarafından genellikle kabul edilir. Ancak nadir durumlarda alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Bu gibi durumlarda reaksiyonları önlemek için tedavi yöntemleri mevcuttur. Dolgu uygulandıktan sonra düzenli olarak bakım yapmak ve güneşten korunmak önemlidir.
PRP (Platelet Rich Plasma), yüze, ellere ve saç dökülmesini önlemek için saçlı deriye uygulanan bir yöntemdir. Kişinin kendi kanından elde edilen PRP, içerisinde faydalı maddeleri barındırır ve cildin kalitesini artırır. Yüze uygulandığında cildi daha parlak, diri ve genç bir görünüme kavuşturur. Saç dökülmesini engellemede de etkili olabilir.
Mezoterapi, cildin kalitesini artırmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Vitamin ve mineraller gibi faydalı maddeler cilde enjekte edilir, böylece cilt daha parlak ve diri bir görünüme kavuşur. Mezoterapi saç dökülmesini önlemek ve saçları gürleştirmek için de uygulanabilir. Seanslar halinde yapılır ve 3-4 seans uygulama işlemin etkisini artırır.
Dermapen, cilt altına küçük iğnelerle yapılan bir işlemdir. Iğnelerin cilde batması ile cilt altındaki kolajen uyarılır ve cildin sıkılaşması, yenilenmesi sağlanır. Dermapen, cildin sıkılaştırılması, kırışıklıkların azaltılması ve cilt kalitesinin artırılmasında etkilidir. Yenilenme sürecinde kısa bir iyileşme süresi vardır.
İp Askı
İp askı, sarkan cilt bölgelerini toparlamak için kullanılan popüler bir yöntemdir. Cilt altına yerleştirilen iplerle ciltte gerilme ve sıkılaşma sağlar. Ameliyata göre daha basit bir yöntem olup etkisi 4-5 yıl sürebilir.
Somon DNA
Somon DNA, mezoterapinin bir çeşididir. Ciltte parlaklık, canlılık ve sıkılık sağlamak için kullanılır. Uygulama sonucunda cilt daha genç ve sağlıklı bir görünüme kavuşabilir.
Leke Tedavisi
Leke tedavisi, lekenin nedenine bağlı olarak farklı yöntemler kullanabilir. Kimyasal peeling, lazer tedavisi ve özel maskeler gibi tedaviler leke görünümünü azaltabilir. Tedavi sonrasında güneşten korunmak önemlidir.
Kimyasal Peeling
Kimyasal peeling, derinin üst tabakasını soyarak alttan taze cildin çıkmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Deri üzerinde olumsuzlukları giderir ve cildi yeniler. Uygulanan kimyasal maddelerin yoğunluğu ve süresi, cildin durumuna göre ayarlanır.
Lazer tedavileri
En sık kullanılan tedavi seçeneklerindendir. Kimyasal peelingte yapılan işlem lazer ile de yapılabilir. Lazer ile derinin sorunlu bölgesi belirli bir ısı ile yakılarak soyulma sağlanabilir. Lekelerde, izlerde lazere başvurulur. Bunların hepsi farklı dalga boyundaki cihazlarla yapılır.
Bu yöntemler, cilt gençleştirme ve güzellik alanında yaygın olarak kullanılan tedavilerdir. Ancak herkesin cilt yapısı ve ihtiyaçları farklıdır, bu nedenle herhangi bir tedaviye başlamadan önce uzman bir doktora danışmak önemlidir.